Bästa svenska serier

De 10 bästa svenska serier som bjudit på spänning, skratt och djupa känslor

Sverige har en fin tradition av att göra bra serier. Med en mängd framstående serier som har underhållit och engagerat tittare över årtionden. Från dramer och komedier till kriminalserier och science fiction, det svenska TV-landskapet har producerat en imponerande mängd serier som har nått internationell framgång och beröm. Här är en lista över de 10 bästa svenska serierna som har lämnat ett bestående intryck på både inhemska och internationella tittare.

1. Bron (2011-2018)

Bästa svenska serier, Bron

Bron” är en svensk-dansk samproduktion och en av de mest hyllade kriminalserierna i Skandinavien. Serien följer de två kriminalinspektörerna Saga Norén och Martin Rohde när de utreder brott som begåtts vid Öresundsbron.

2. Saknad (2017-2019)

Saknad

Denna spännande kriminalserie, skapad av Mattias Ohlsson och Henrik Jansson-Schweizer, följer utredaren Maja Silver när hon konfronteras med en komplicerad försvinnande och en kriminalgåta som leder till många överraskande upptäckter.

3. Äkta människor (2012-2014)

Äkta människor - bästa svenska serierna

Denna science fiction-serie utforskar relationen mellan människor och humanoida robotar och ställer frågor om teknikens påverkan på samhället och mänskligheten.

4. Vår tid är nu (2017-2021)

Vår tid är nu - bästa svenska serier

En gripande dramaserie som utspelar sig på 1940- och 1950-talet och följer livet i en restaurang i Stockholm. Serien skildrar familjedraman och samhällsförändringar under den tiden.

5. Solsidan (2010-2021)

Solsidan

En komediserie som följer några vänners liv i Stockholms förort. ”Solsidan” är känd för sin humor och har blivit en favorit bland svenska tittare.

6. Jordskott (2015-2017)

Denna övernaturliga kriminalserie följer kriminalkommissarie Eva Thörnblad när hon återvänder till sin hemstad och stöter på mystiska händelser i skogen.

7. 30 grader i februari (2012-2016)

En dramaserie som följer svenska och svenska-thailändska karaktärers liv i Thailand. Serien utforskar kulturkrockar och mänskliga relationer.

8. Wallander (2005-2013)

Baserad på Henning Mankells kriminalromaner följer serien kriminalkommissarie Kurt Wallander när han utreder brott i Ystad. Krister Henriksson gestaltar Wallander på ett minnesvärt sätt.

9. Torka aldrig tårar utan handskar (2012)

Torka aldrig tårar utan handskar är ett till stor del självbiografiskt verk av Jonas Gardell. Han ligger även bakom seriens manus. Den Handlar om en homosexuell man som heter Rasmus som flyttar till Stockholm och hittar kärleken. Serien utspelar sig på 80-talet när AIDS-epidemin kommit till huvudstaden på allvar.

10. Millennium (2010)

Millennium, bästa svenska serier

Denna TV-film baserad på Stieg Larssons roman ”Män som hatar kvinnor” följer journalisten Mikael Blomkvist och hackerskan Lisbeth Salander när de granskar ett mystisk försvinnande och en korruptionsskandal.

Bästa svenska serier representerar mångfalden och rikedomen av svensk TV-produktion och har nått en bred publik både nationellt och internationellt. De har skapat minnesvärda karaktärer, komplexa historier och utforskat samhällsfrågor på djupet. Bästa svenska serier har blivit kända för sin höga produktionskvalitet och förmåga att blanda spänning, humor och djupa känslor på ett sätt som tilltalar en bred publik.

Svensk TV har bevisat att den kan stå på egna ben i den globala serievärlden och att den har en unik röst att dela med sig av. Denna lista är bara en introduktion till den mångfald av svenska serier som finns tillgängliga, och det är värt att utforska ännu fler av dessa kulturella skatter för att upptäcka nya favoriter och få en djupare förståelse för svensk TV-produktion.

Se även – de 10 bästa serierna någonsin

Läs mer om svenska serier på Wikipedia.

sv_SE
Rulla till toppen